Гур'євська каша

Гур'євська каша - страва незвичайне: це десерт, але практично без грама муки, не тістечко, не торт, не солодка булочка. У гурьевской каші шари відвареної манної крупи чергуються з молочними пінками і солодкою начинкою. Вважається, що легендарну Гурьевская кашу винайшов Дмитро Олександрович Гур'єв, міністр фінансів в епоху правління Олександра Першого. Втім, можливо, що це всього лише легенда. Як і будь-яку страву російської дворянської кухні, гур'євська каша народилася на стику традицій французької та російської кулінарії. Єдиного рецепту гурьевской каші не існує: в різних кулінарних сбонііках XIX століття присутні відмінні один від одного рецепти. Приготування гурьевской каші починають з варіння манної крупи. Щоб не утворилися грудки, крупу треба сипати вже в кипляче молоко тонкою цівкою, безперервно помішуючи. А можна манну крупу не варити, а просто залити киплячим молоком і залишити під кришкою хвилин на 10-15. Потім слід заготовити молочні пінки. Головна відмінність гурьевской каші від будь-якої іншої - у тому, що її запікають у духовці. Тому треба прикинути розмір тієї посудини, в якій ви її збираєтеся запікати. Далі все просто: посуд того ж розміру потрібно поставити з молоком в духовку на малий вогонь і, як натопити пінка, зняти. Можна готувати кашу на 5 пінок, на 6, на 7 - як терпіння вистачить. Втім, можна готувати і зовсім без них, просто укладати кашу шарами, проте з пінками гур'євська каша виходить не в приклад «урочистіше». Шари каші і молочних пінок чергуються з різноманітною «солодкою начинкою». Що займе місце між пінками? Мед, колоті горіхи (два-три види - волоські, фундук, арахіс), мінімум два різних варення, сухофрукти без кісточок (курага, інжир, родзинки, цукати). Перед запіканням кашу посипають товченим бадьяном і цукром, а потім ставлять у духовку. Важливо не перетримати: як тільки скоринка з'явилася, страва готова. Гурьевскую кашу можна подавати з солодким соусом або згущеним молоком.

Гур'євська каша з чорницею

Гур'євська каша з чорницею

Час приготування: 1 година
Порцій:
Складність: Важко
Гур'євська каша в старому стилі

Гур'євська каша в старому стилі

Час приготування: 1 година
Порцій:
Складність: Важко
каша гур'євська

каша гур'євська

Час приготування: 1 година
Порцій:
Складність: Важко