Салати, рецепти салатів

Більше 1000 салатів - рецепти салатів на будь-який смак, в тому числі традиційні, історія яких налічує не одне десятиліття - а то й століття. Серед них - салат цезар, олів'є, грецький салат, Нісуаз, Вальдорф, вінегрет, салат мімоза.

Салатом (від італ. Salato, Salata, тобто солоне) спочатку називали холодна страва з декількох видів овочів і трав, приправлене оцтом і рослинним маслом зі спеціями. Треба сказати, що зараз значення цього слова розширилося: ми готуємо сирні, м'ясні, рибні та навіть фруктові салати. В рецепті салату можна використовувати практично всі придатні в їжу продукти - головне, щоб вони поєднувалися один з одним.

Дуже важливо вибрати відповідну заправку для салату. Пам'ятайте: майонез, колишній універсальної заправкою в радянській час, - насправді лише один з багатьох можливих варіантів. У Європі несолодкі салати найчастіше заправляють рослинним маслом з укусусом. В якості салатної заправки можна використовувати також сметану, йогурт, лимонний сік, різні соуси - наприклад, Цацікі (турецький і грецький соус з йогурту з часником). Щоб не зіпсувати смак салату, треба спочатку спробувати нову заправку на невеликій частині страви, і тільки після успішного досвіду нею можна заправити весь салат.

Практично всі салати обов'язково солять перед подачею на стіл, особливо це стосується зелених салатів. Несолодкий салат може бути як легкою закускою (яку доречно подати на початку трапези), так і досить ситним блюдом (такі, приміром, популярні в радянський час олів'є, вінегрет, оселедець під шубою, крабовий салат). Крім холодних салатів, існують численні гарячі салати, які з великою кількістю картоплі, риби або м'яса. Таким салатом можна замінити другу страву під час обіду або подати на вечерю, і вже ніякого додаткового гарніру не буде потрібно. Гарячі салати зараз стають все популярнішими, тому що вони добре підходять для швидкого перекусу.

Дуже популярні з різних морепродуктів, до прикладу салати з креветок або кальмарів. Ця страва не тільки смачне, але й дуже корисне, оскільки містить велику кількість поживних мікроелементів. Існують і солодкі, десертні рецепти салатів; вони являють собою фруктові і ягідні суміші, які найчастіше заправляють кислим молоком (сметаною, кефіром, кисляком, йогуртом), як правило, з лимонним соком і цукровим піском. Серед інших варіантів заправки - фруктовий, ванільний або шоколадний крем, фруктовий сік або сироп. Потрібно пам'ятати, що більшість салатів не терплять тривалого зберігання. У всякому разі, легкі салати з овочів і фруктів потрібно готувати безпосередньо перед подачею на стіл.

 

Грецький салат Вінегрет Крабовий салат

 

 

 

 

Салат з морепродуктами Олів'є Нісуаз

 

 

 

Цезар Заправки для салатів Оселедець під шубою

 

 

 

Салат з листя салата Салат з молодих овочів Салат з помідорів

 

   
Теплі салати    

На данный момент нет содержимого, классифицированного этим термином.